Cele 8+1 emoții arhetipale și succesul în viață

Emoțiile sunt un sistem fundamental de evaluare a realității și luare a deciziilor, ce a apărut înaintea rațiunii și conștiinței și care există la toate mamiferele. Fiind format din structuri neuronale subcorticale, sistemul limbic (creierul emoțional) controlează direct funcțiile corporale. De aceea, emoțiile sunt reflectate de mimică și posturi corporale, modifică respirația și bătăile inimii, schimbă echilibrul hormonal și metabolismul, influențează semnificativ comportamentul și comunicarea.

„Ne purtăm cu noi trecutul, adică pe omul primitiv cu dorinţele și emoţiile lui și doar cu un efort enorm ne putem desprinde de această povară”. – C. G. Jung

Problemele și limitările cu care ne confruntăm în plan personal sau profesional au mult mai des un fundament emoțional decât să fie cauzate de necunoaștere ori de erori de înțelegere. De aceea, maturizarea emoțională și optimizarea modului în care detectăm, trăim, exprimăm și utilizăm emoțiile este un factor esențial al succesului profesional și relațional.
Iar workshopul SmartEmotions® oferă cadrul optim pentru explorarea și optimizarea celor 8 emoții primare și armonizarea celor 4 arhetipuri specifice persoanelor adulte, în egală măsură autonome și integrate în societate, încântate de propria viață și implicate în dezvoltarea și susținerea celorlalți.

Literele alfabetului emoțional

Emoțiile în sine nu pot fi înțelese, ci doar trăite, experimentate, conștientizate. Putem înțelege doar ce anume le-a declanșat și care este sensul, rostul și importanța acțiunilor pe care le promovează. Și putem armoniza latura rațională cu cea emoțională, pentru ca deciziile, comportamentul și comunicarea noastră să depășească nivelul unor simple reacții instinctuale și să devină mature.

Emoțiile constituie nucleul structurilor psihice numite de către C.G. Jung complexe și arhetipuri. Arhetipurile sunt programe inconștiente de bună funcționare în raport cu natura și societatea, ce ne accelerează adaptarea la mediu și asigură predictibilitatea deciziilor și acțiunilor noastre.
Activarea unui arhetip produce simultan mai multe efecte:

 • declanșează așteptări (anticipări) ale sensului derulării evenimentelor,
 • ne conectează la o serie de resurse (capacități) fizice și psihice,
 • ne modifică în mod specific percepțiile, emoțiile și gândurile,
 • generează imboldul de a realiza anumite acțiuni specifice, în detrimentul altora,
 • tinde să-și stabilizeze influența și să-și maximizeze exprimarea prin intermediul acțiunilor noastre.

Emoțiile sunt indicatorii cei mai fideli ai activării arhetipurilor, ele putând fi considerate structura de traducere în realitatea trăirilor noastre conștiente a informațiilor arhetipale, provenind din inconștient.

Iar pentru 8 emoții, numite primare, există circuite neuronale specifice, ele reprezentând literele alfabetului emoțional. Prin combinarea lor apar emoțiile secundare, iar prin stabilizarea acestora sunt generate sentimentele.

Ciclul Emoțiilor Arhetipale

Comportamentele și resursele controlate de emoțiile primare

Fiecare emoție primară codează un anumit tip de acțiuni, ce reprezintă sistemul minimal de raportare la situațiile arhetipale cu care se confruntă oamenii de milioane de ani:

 • apropiere și ingurgitare – furie,
 • retragere și ascundere – frică,
 • respingere și regurgitare – dezgust,
 • evitare și inactivare – tristețe,
 • concentrare și repetare – pasiune,
 • atașare și protejare – tandrețe,
 • asumare și dăruire – încredere,
 • relaxare și satisfacție – bucurie.

Atunci când acționăm în conformitate cu îndemnurile transmise de arhetip, iar efectele sunt conforme așteptărilor, simțim plăcere. Din contră, atunci când ne împotrivim acelor imbolduri, sau rezultatele pe care le obținem nu sunt conforme cu anticipările arhetipale, rezultatul este durerea.

Emoțiile primare ne dau acces la resurse interioare specifice:

 • furie: putere, autonomie;
 • frică: intuiție, imaginație;
 • dezgust: voință, decizie;
 • tristețe: auto-control, înțelepciune;
 • pasiune: perseverență, capacitate de efort prelungit;
 • tandrețe: empatie, devotament;
 • încredere: cooperare, organizare,
 • bucurie: satisfacție, stimă de sine.

Există și o distribuție de gen a emoțiilor primare:

 • furia, dezgustul, pasiunea și încrederea au forme de trăire și exprimare tipic masculine,
 • frica, tristețea, tandrețea și bucuria au forme de trăire și exprimare specific feminine.

De aceea, bărbații iubesc altfel decât femeile, iar femeile se înfurie altfel decât bărbații, pentru a da doar 2 exemple.

Iar pentru a avea experienţa plenară a emoţiilor specifice celuilalt gen este necesar să le scoatem din zona de umbră și să ni le asumăm.

Adică, pentru a continua cele 2 exemple anterioare, bărbații au nevoie de experiența faptului că pot iubi la fel de intens ca o femeie și se pot atașa și dărui la fel de mult ca ea, asumându-și empatia și devotamentul. Iar o femeie își poate asuma, la rândul său, pe deplin puterea interioară și determinarea, pentru a obține rapid și direct ceea ce își dorește sau are nevoie, fără a se teme de reproșurile sau judecata celor din jur.

Rolurile arhetipale feminine și masculine

Arhetipurile ce construiesc maturitatea emoțională

Două câte două, emoțiile primare sunt asociate cu patru roluri arhetipale pe care fiecare persoană adultă le joacă în viața sa:

 • Luptător (obține) / Vestală (protejează) folosind perechea furie-frică,
 • Ascet (controlează, refuză) / Muză (inspiră, comunică) prin conectarea la dezgust-tristețe,
 • Creator (generează) / Regină (multiplică) pe baza dualismului pasiune-tandrețe,
 • Rege (organizează) / Grație (dăruiește) exprimând perechea încredere-bucurie.

Dacă un bărbat nu acționează pentru a-și atinge obiectivele, cel mai probabil nu și-a integrat frica. Dacă o femeie se enervează și îi rănește pe cei dragi, pe care și-ar dori să-i apere de orice rău, înseamnă că nu și-a echilibrat relația cu furia. Cine are dificultăți în a spune „nu” și a se delimita de ceilalți nu-și folosește dezgustul, iar cine are mereu impresia că nu are control asupra vieții evită să-și asume momente sau perioade de tristețe.

Indiferent dacă suntem bărbați sau femei, provocarea fiecărui arhetip este aceeași: să găsim soluția de armonizare a emoției primare masculine cu cea feminină, pentru a obține una dintre cele patru calități principale ale unui adult:

 • autonomie și auto-protecție,
 • auto-control și înțelepciune,
 • creativitate și dăruire de sine,
 • siguranță de sine și comuniune cu ceilalți.

Acest demers, specific dezvoltării personale, ne dă acces la o a noua emoție primară, ce stă la originea celorlalte 8, dar este ascunsă de acestea: starea de bine (wellness), armonie interioară și de fericire fără motiv.

Adesea, fericirea este căutată în exterior și avem iluzia că trebuie să facem sau să obținem ceva pentru a fi fericiți. În realitate, fericirea este emoția care ne indică nivel de autenticitate al propriei vieți, adică în ce măsură suntem în acord cu valorile, principiile și aspirațiile care ne definesc.

Pentru a fi fericiți, este important să ne dezidentificăm de celelalte 8 emoții primare și să ne reconectăm la esența propriei vieți.

„Cine nu a trecut prin infernul pasiunilor sale nu le-a depășit niciodată”. – C.G. Jung

De aceea, procesul de dezvoltare emoțională SmartEmotions® facilitează asumarea deplină a fiecărei emoții primare și găsirea propriei soluții de integrare a sa în personalitate și comportament. În cele 6 zile de atelier de lucru, nu vorbim despre emoții, ci descoperim cum să le trăim și să le exprimăm plenar, pentru a avea acces la resursele esențiale pe care ni le oferă și a recalibra scala lor de activare.

Poți afla mai multe despre acest program unic de dezvoltare personală făcând click aici.

You may also like

Leave a comment